Széchenyi Pályázat 2020

Kulturális központ Badacsonytomaj - MMA pályázat - Elismerés

A helyi értékekre reflektáló, mégis modern technológiákkal készülő épületek.

A terv a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata által kiírt „Badacsony Kulturális és Turisztikai Központ 2021” című nyílt építészeti pályázatra készült. Badacsonytomaj a kedvező fekvése, a Badacsony közelsége, a Badacsony-Fonyód hajóút, a Balaton körüli kerékpárút és legfőképp a borturizmus miatt kedvelt helyszín az ide látogatók számára. Éppen ezért a város folyamatos fejlesztése, főként turisztikai szempontból kiemelkedően fontos.

Badacsonytomaj városszerkezete (utcái, épületei, telekfelosztása) szabálytalan és rendezetlen, akárcsak a 6 hektáros tervezési terület. A település látszólagos rendezetlenségében azonban mégis megfigyelhetők bizonyos rendszerek, mint például a hegy körül gyűrűsen kialakult városszerkezet. Tervünk koncepcióalkotásához a város ezen tulajdonságát vettük alapul és 3 főbb gyűrűt emeltünk ki: domboldali sáv, lakó- és üdülő sáv és Balaton-parti sáv. A tervezési terület a lakó- és üdülő sáv, valamint a Balaton-parti sáv határán fekszik és a város elsődleges támadási pontjától, azaz a kikötőtől, a vasútállomástól és a hozzájuk tartozó központtól nem messze található.

Az építészeti koncepcióval a város rendezetlen, mégis rendszerezett szövetébe integrálódtunk. A telek amorf formáját 4 részre osztottuk. Az 1., azaz a Római út felőli terület elsősorban a gyalogos és biciklis fő megközelítési pont. A szomszédos épületek által elindított "kiöblösödést" folytatva az itt elhelyezett biciklis pihenőt mi sem az utcafronton helyeztük el. Az épület a szorosan a támfalhoz tapad, tetőfödéme az utcával egy szintben van, így teraszként funkcionál. Az 1. terület a Balaton felé irányítja a figyelmünket és rávezet minket a telek épületekkel határolt belső terére. 

A 2. terület a fő funkciókat (látogatóközpont, rendezvénytér, vetítőtér) foglalja magában. A 3 épület elszórtan helyezkedik el a területen, a hozzájuk húzott érintőkör kijelöli számunkra a belső, meghitt teret, amely központi szerepet tölt be. Ez a tér alkalmas az épületek funkcióinak szabadtér felé való bővítésre. Az épületek egységesek, hagyományos anyagokkal és technológiával készülnek, méretükben azonban eltérnek a környező családi házaktól. A homlokzatok vakoltak, amíg a tetők pikkelyes fedést kaptak. A belső terekre szintén a természetes anyagválasztás és a letisztult megjelenés jellemző, a látszó gerendás tetőszerkezet kiemeli a fa használatát. 

A 3. terület a Római utat és a 71-es főutat összekötő Muskotály u. mentén található, így ez elsősorban az autós és tömegközlekedéses fő megérkezési pont. Itt a fő funkciókat kiszolgáló autó- és buszparkolók kaptak helyet, valamint a központban található Badacsony Taxinak és a BaBunak is biztosítanánk itt új központi állomást. Így azok felszabadult területein a városközpont fejlesztésének tekintetében értékes funkciók kerülhetnének elhelyezésre, valamint a kulturális és turisztikai központot is a badacsonyi közlekedés szerves részévé tehetnénk. Mindezek mellett egy biciklikölcsönzőt és biciklitárolót is elhelyeztünk ezen a területen. A 4. területen egy kisebb szabadidőpark kapott helyet. 

A pályázat célja egy olyan újszerű és fenntartható komplexum kialakítása volt, ami megfelel a mai elvárásoknak. Éppen ezért döntöttünk a meglévő épület újrafelhasználása, valamint az épületek terephez való igazítása mellett. A tervezett épületekkel próbáltunk reflektálni a helyi értékekhez miközben megvalósításukban modern technológiákat képzeltünk el.

Program
Középület
Státusz
Pályázat, Elismerés
Tervezés éve
2021
Méret
60000 m2
Helyszín
Badacsonytomaj
Megbízó
Magyar Művészeti Akadémia
Tervezőcsapat
Blaubacher Pál, Bönde Tamás, Horváth Árnika, Samicskov Milán, Sárközi Alexander