Széchenyi Pályázat 2020

Lantos Múzeum Pécs - MMA Pályázat - Díjazott terv

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata nyílt, építészeti tematikájú ötletpályázatot hirdetett. Tervünkkel igyekeztünk a helyszínhez és a névadóhoz tisztelettel fordulni. Az általunk készített pályázat megosztott díjazásban részesült.

A tervezés helyszínéül Pécs egyik legfontosabb csomópontját jelölték ki a Kodály Központ és a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont szomszédságában. Egy olyan épület megalkotása volt a feladat, ami méltón viseli és mutatja be Lantos Ferenc Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festő, művészpedagógus, az MMA néhai tagjának nevét, életútját és természethez való kapcsolatát. A felhívásra harminc pályázat érkezett, melyből három díjazásban, míg további öt elismerésben részesült. Ezeken kívül két különdíjat és egy kiemelt különdíjat is kiosztottak.

A tervezési feladat megismerésével azt láttuk, hogyha az összes funkciót a talajszint felett helyeznénk el, akkor az egész területet kitöltenénk. Ezért több funkciót, legfőképpen a múzeumtereket a felszín alá helyeztük. A tervezés során a földszinten csak négy tömeget emeltünk ki, amelyek kapcsolatot teremtenek a felszínnel, ezzel megtartva a terület tulajdonságait és biztosítva a területen való átjárást.

Az útvonalak összekötik a környező fontosabb funkciókat, mint a kórház, a buszmegálló és a szomszédos lakóépület. Ezek az utak közel 90°-ban metszik egymást, mely által kialakított koordinátarendszer jó kiindulási alapot adott a tervezésnek. A földszinti tömeg a környezetet helyezi előtérbe, biztosítja a terület átjárhatóságát a környező funkciók csomópontjainak összekötése által. A föld alatti szint tisztán funkcionalista tervezés alapján született, mely jól használható múzeumterek kialakítását tudta eredményezni. Ez a földszinthez képest más koordinátarendszerben szerkesztődött, a telek kontúrjához, valamint a beépítési határvonalhoz igazodik, mely közel 45°-ban fordul el a felső raszterhez képest. Ez a két raszter szervesen kapcsolódik, hatással vannak egymásra, nem csupán egymás fölött állnak. A földszinti funkciók terei lenyúlnak az alattuk lévő múzeumterekbe és ez fordítottan is létrejön. Ez egy kölcsönhatássorozatot indít el, amellyel játszva alakultak ki az épület terei. A földszinten létrejövő tömegekkel egyenlő negatív terek alakulnak ki a -1. szinten. A negatív terek vizuálisan kapcsolják össze a múzeum tereit az utca szintjével.

Program
Lantos Múzeum Pécs - MMA Pályázat - Díjazott terv
Státusz
Pályázat, Legmagasabb díjazás
Tervezés éve
2022
Méret
12700 m2
Helyszín
Pécs
Megbízó
Magyar Művészeti Akadémia