Nyaraló a Balatonon

Modern építészet a praktikusság és a helyi településképi szabályozás figyelembevételével.

Az általunk tervezett balatonvilágosi nyaraló épület nem a szokványos üdülőövezetbe készült, hanem a település egyik hagyományos lakóövezetébe, így a ház tervezése során a helyi településképet és az utcaképet vettük figyelembe. A megbízó eleinte úgy keresett meg minket, hogy egy minimalista, lapostetős tömeggel rendelkező épületet szeretne építeni. A helyi szabályozást és a települést megvizsgálva azonban egyből kiderült, hogy a lapostetős tömeg nem illeszkedik a helyi építészeti hagyományokhoz. Ettől fogva a koncepciót úgy alkottuk meg, hogy a lapostetős tömeget ötvöztük a hagyományos nyeregtetős tömeggel, így gyakorlatilag az egyszerű hasáb alaprajzot fedő nyeregtetőt, funkcionális előtetők karolják körbe.

Az épület homlokzata az utca felé, illetve a közelben lévő autópálya felé zár, ezáltal diszkréciót és csendet biztosít az ott pihenőknek, az udvar felé viszont több ponton is felnyílik az eltolható üvegfelületek által, emiatt nyáron akár a nappali tér folytatásaként is használható a nagy fedett terasz.

Az épület alaprajzát tekintve az egyes funkciók jól elkülönülnek egymástól, a szobák és fürdők egy sávra vannak illesztve, míg a nappali és étkező tér egy nagy térként működik, melyhez a konyha kissé elszeparálva kapcsolódik.

Program
Lakóépület
Státusz
Terv
Tervezés éve
2021
Méret
110 m2
Helyszín
Balatonvilágos
Megbízó
Magán
Tervezőcsapat
Építészet: Sárközi Alexander // Statika: Lajos Dániel