Széchenyi Pályázat 2020

reCURVED - Izlandi kávézó

A kávézó épületének terve a Bee Breeders által kiírt tervpályázatra készült, amelynek helyszíne az Izland északi részén taláható Hverfjall vulkán lába. A koncepció fő eleme a vulkánhoz érkező és az arra felvezető gyalogos útra való felfűzés volt.

A pályázat kapcsán elsősorban a helyszín fogott meg minket. Az Izland északi részén található, a környező tájból kiemelkedő Hverfjall vulkán különleges hangulata indította el a tervezési folyamatot. A kietlen, sík, de mégis megkapó tájon "landmark"-ként megjelenő vulkán súlyos tömege, illetve a városból a vulkán tetejére tartó útvonal adta a koncepció alapjait. A hangsúly a megérkezés-megpihenés-elindulás hármasára került.

Az autós út az épülettől kissé elhúzott látogatói és személyzeti parkolókig tart, ahonnan az épülethez két út vezet. A személyzeti bejárat egyből bevezet az épületbe, amíg a látogatói bejárathoz tovább kell sétálnunk. Így a bejárathoz vezető úton mindaddig a vulkánt szemlélhetjük, amíg az épület falainak oltalmába nem kerülünk. A belső térben a megpihenésé a főszerep, innen a vulkán felé tovább indulva található az épület harmadik bejárata. A tervezett épület egyfajta átjáróházként működik, a bejáratai egyben a kijáratai is, ezért a koncepcióban említett hármasság mind a hegyre vezető, mind az onnan visszavezető úton érzékelhető.

A kávézót az autós és gyalogos útvonal találkozásánál helyeztük el, valamint a tömegét is ehhez igazítottuk. Az így kapott "Y" alakú épület egyik, a parkoló felől érkező úthoz igazodó szárában a személyzeti és kiszolgáló funkciók találhatóak, amíg a vulkánra vezető túraútvonalra igazodó szárában egy kiállítótér. A két szár találkozásánál kialakuló elnyújtott térben pedig a fő funkció, azaz a kávézó és egy információs pult kapott helyet. Mivel a hely vonzereje a festői tájban rejlik, szerettünk volna minél nagyobb látószöget adni, ami nem csak a vulkánra, hanem a tájra is kilátást enged. A kávézó közel 270°-os panorámás terének fókuszpontjában pedig egy fénycsatornával ellátott kör alakú pult áll.

A terv fontos elemét képezi az ellentétekkel való játék is, mint az útvonal mentén meghúzott súlyos kőfal és a transzparens, könnyűszerkezetes épület, valamint az ezeken való átlátás vagy éppen átlátni nem tudás. De ellentétes érzést vált ki a kőfal melletti szűkös megérkezés és a kávézó tágas tere is.