Széchenyi Pályázat 2020

Családi ház Szalkszentmárton

Emeletes családi ház egy különleges formájú és többfunkciós telken Szalkszentmártonon.

Szalkszentmárton külső területére a kissé falusias, kisvárosias településkép jellemző. A tervezés során egy olyan épületet kellet kialakítani, ami a megrendelő igényeinek, a környező épületeknek és a telek többfunkciós jellegének is megfelel. A tervezés alatt már állt több épület a telken, valamint egy ipari épület is a tervezés végső fázisában volt. A megrendelőknek a szándéka egy modern, két gyerekes család számára hosszú távon alkalmas lakóház építése volt.

A funkciók elhelyezésénél fontos volt a kert felé nyitás, a tervezett ipari épülettel kialakítandó kapcsolat és az utca felőli megérkezés, illetve enyhe zártság. A megérkezés egy félig-fedett elő terasszal kezdődik, ahonnan az előtérbe jutunk. A nappali-étkező kapcsolat egy nagyobb belső teresedést alakít ki, amihez hozzájárul a jelentős megnyitás a terasz és a kert felé. A konyha és a privát funkciók, mint a nappali és a vendégszoba könnyen elérhetőek, de megfelelő elszigeteltséggel rendelkeznek. Az emelet inkább a gyerekek számára lett kialakítva, ahol a két szoba és a hozzájuk tartozó fürdő, mosdó és tároló került tervezésre.

A tervezett épület ugyan meglehetősen újszerűnek fog hatni a környezetében, de igyekszik azt nem kirívóan, se tolakodóan tenni. Tömegformálásában és anyaghasználatában visszafogott, ismerős elemeket alkalmaztunk.

Program
Családi ház Szalkszentmárton
Státusz
Terv
Tervezés éve
2022
Méret
250 m2
Helyszín
Szalkszentmárton
Megbízó
Magán
Tervezőcsapat
Építészet: Bönde Tamás // Statika: Balla Tamás